De Haaskamp historie

Oprichting van HC de Haaskamp
Na een eerste behoefte-peiling tijdens een verjaardagsfeestje, werden zo’n 50 mensen uitgenodigd op een bovenzaaltje in het Amerongse Dorpshuis. Daar werd enthousiast besloten tot oprichting van de Haaskamp, om precies te zijn op 7 december om 21:00 uur. Oprichters en bestuursleden van het eerste uur zijn Henk Linders, Thijs van Loon en Meindert Bonnema.

Grasveld
Haaskamp traint op de het veld van de korfbalclub Hemur Enge naast het oude zwembad. In de volksmond: “de zonneweide”. Omkleden gebeurt in de kleedkamers van voetbalclub DVSA.

Competitie
De eerste teams nemen deel aan de competitie. In de Betuwe wordt een oude directiekeet opgespoord en deze wordt (achter ons huidige clubhuis, waar de kliko’s staan) geplaatst. Banken in een treincoupé opstelling, een keukentje, toilet en een oliekachel.

Nieuwe velden!
De bewerkte en met gras ingezaaide velden (veld 2 was voorheen maisveld) worden in gebruik genomen. Het veldje bij het zwembad wordt nu trainingsveld. De natte herfst in 1975 zorgde voor veel afgelastingen en teleurstellingen. Er worden 2 lichtmasten op het trainingsveld geplaatst, zodat ook in de avonduren kan worden getraind. Ook Hemur Enge krijgt zijn huidige plaats op de Burgwal.

bouw van het huidige clubhuis
De directiekeet wordt afgebroken en begonnen met de bouw van ons huidige clubhuis.

Nieuwe velden!
De bewerkte en met gras ingezaaide velden (veld 2 was voorheen maisveld) worden in gebruik genomen. Het veldje bij het zwembad wordt nu trainingsveld. De natte herfst in 1975 zorgde voor veel afgelastingen en teleurstellingen. Er worden 2 lichtmasten op het trainingsveld geplaatst, zodat ook in de avonduren kan worden getraind. Ook Hemur Enge krijgt zijn huidige plaats op de Burgwal.

Periode van groei
Toename van leden, ook uit Rhenen, Betuwe, Veenendaal. Heren 1 en Dames promoveren naar 2e klasse. Egon ten Thij wordt het 300e lid. Tekort aan veldcapaciteit dreigt. (2 is te weinig). In 1981 wordt oprichter Henk Linders benoemd als erelid van de vereniging.

Haaskamp krimpt
Haaskamp dreigt de boot te missen doordat de meeste verenigingen gaan omschakelen naar kunstgras. Er wordt van alles geprobeerd, maar een samenwerking met de Gemeente Amerongen komt niet van de grond. Talenten verdwijnen naar kunstgrasclubs. Nieuwe aanwas blijft uit en op een gegeven moment duikt het ledenaantal onder de 200.

Kroonprinselijk bezoek op de Haaskamp bij kampioenswedstrijd H1
Kroonprins Willem-Alexander bezoekt (privé) de kampioenswedstrijd van Heren 1 tegen Shinty 1. Haaskamp wordt kampioen en promoveert die dag naar de landelijke eerste klasse.

Haaskamp H1 wordt
Nederlands kampioen Natuurgrashockey
Haaskamp/KNHB organiseren samen het ‘NK Natuurgrashockey’. Alleen clubs met natuurgras mogen deelnemen. Haaskamp wint de finale tegen VVV uit Amsterdam.

Aanleg 1e zandkunstgrasveld (op plaats huidige veld 1)
Eindelijk is het zover. Samen met Gemeente Amerongen heeft de Kunstgrascommissie de plannen ontwikkeld en die worden nu uitgevoerd.

Aanleg 2e kunstgrasveld
Om alle teams de gelegenheid te geven wedstrijden op kunstgras te spelen wordt door de Gemeente een tweede zandveld aangelegd. Hemur Enge (Korfbal) traint en speelt ook op dit nieuwe veld.

Oprichting Beheerstichting Accommodatie
Oprichting Stichting Accommodatie HC de Haaskamp, ter beheer van het clubhuis en de velden. Sinds haar oprichting wordt deze vertegenwoordigt door Hinja Bosman, Wimbart de Kleuver en Jan Willem Hermans.

Opknapbeurt kantine
Na meer dan 30 jaar is de kantine toe aan een opknapbeurt. De huidige inrichting van de kantine wordt geplaatst, een nieuwe keuken geïnstalleerd en het dak wordt geïsoleerd.

Trimhockey neemt belangrijke plaats in bij de Haaskamp
Veel enthousiaste oud-hockeyers, ouders van jeugdleden gaan sportief trainen op de woensdagavond. Deze groep breidt langzaam maar zeker uit en speelt en traint tot op de dag van vandaag met veel plezier.

Modernisering veld 1: van zandveld > semi-water veld
Na overleg met de Gemeente en Stichting komt er een samenwerking tot stand om over te gaan naar een semi-waterveld. Ook de leden en Beheerstichting betalen hieraan mee, want gezien de beperkte middelen van de Gemeente blijkt additionele funding noodzakelijk.

Veranda wordt geplaatst
Om meer overdekte ruimte te creëren wordt de veranda gemaakt.

Een Rookvrije club met Gezonde kantine
Hockeyclub De Haaskamp streeft naar een gezonde sportomgeving voor haar leden en
gasten. Daar hoort een gezonder aanbod van eten en drinken bij, en een rookvrije omgeving. Door ‘Utrechtse Heuvelrug Sportief en Gezond’ wordt dit beloond met een zilveren Certificaat voor een gezonde kantine!

Corona pandemie doet zijn intrede
Het vreemdste seizoen in de historie van de Haaskamp… Nadat de competitie in april (landelijk) is stilgezet mag de jeugd enkel nog wat trainen en onderlinge partijtjes spelen.

Plaatsing 42 zonnepanelen
Vanuit duurzaamheidsgedachte plaatst de Haaskamp 42 zonnepanelen op het dak. Hiermee voorzien wij onszelf, nu én in de toekomst, in onze elektriciteitsbehoefte.

ALV keurt verbouwing clubhuis goed
De douches, kleedkamers, berging en keuken voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. De ALV keurt een grootscheepse verbouwing goed. Realisatie vindt plaats tijdens de winterstop van dit jubileumjaar.

Veldverlichting wordt LED
De conventionele veldverlichting op veld 1 wordt vervangen door LED verlichting. Ook hiermee wordt de club nog duurzamer! 

Haaskamp bestaat 50 jaar!
Dankzij talloze vrijwilligers, gezellige activiteiten en sportieve prestaties bestaat de Haaskamp nu 50 jaar. Dat ging niet allemaal vanzelf en we kunnen best

eventjes stilstaan en trots zijn…
Zo, fijne festiviteiten gewenst en nu op naar de 60 jaar!